Eggum Tourist Route
Lofoten landscapes

2007

Landscape Architecture

Introduction

The Eggum Tourist route is one of 18 National Norwegian Tourist Routes, commissioned and managed by the Public Roads Administration to allow travelers to enjoy the countryside's spectacular vistas with amenities such as service buildings, hiking trails and public art. The Eggum project consists of a service building within an amphitheatre, a hiking trail, car park and stairs built in gabion walls, situated in the midst of the dramatic landscape of Lofoten.

Technical details

Typologies
Sports & Activity, Public Space, Hospitality
Status
Completed
Location
Norway
Client

Norwegian Public Roads Administrator

Size
5500 m2

The service building springs out of Kvalhausen. The remains of a World War II German radar station is situated on top of the adjacent hill.

The building has two main volumes - a concrete volume fitted into the terrain with spaces for toilet facilities, and a wooden volume with a multi-purpose room and a small kitchen.

The terrain is supported by a concrete wall and tiered walls of Gabion.

The building is situated in a dramatic landscape, where the ocean meets the mountains in a small area of Norway's breathtaking cultural landscape.