Aesop Homansbyen
Old details imagining anew

2016

Interior Architecture

Introduction

Aesop's second Norwegian signature store lies in the vibrant retail and residential district of Majorstuen. The space is a handsome complement to its Prinsens gate sibling.

Situated on the ground floor of a functionalist 1940s apartment building, the 63-square meter interior draws inspiration from original details and materiality, imagining them anew.

Technical details

Typologies
Retail, Recreation
Status
Completed
Location
Oslo, Norway
Client

Aesop

Collaborators

Concept Design, Henriksen Snekkeri, Byggimpuls

Size
63m2

Sense of authenticity and calm

A geometric motif from the existing timber detailing of the host building became the starting point for the design direction. Drawing inspiration from the woodworking technique intarsia, this motif inspired meticulously crafted three-dimensional oak panels. These bespoke panels clad the wall and counter giving volume and a sense of authenticity and calm. The wooden panels installed above the product shelves feature a custom designed wall lighting fixtures producing a soft glow and enhancing the faceted panels.

The same oak furnishes the ceiling plane, built-in shelving and a perforated dividing wall that reveals glimpses of light from a concealed stairway which has been restored to its original location, leading to the basement level staff and storage area. The use of oak and brass details on the sink creates a warm and calm atmosphere in the store.

Other Aesop stores designed by Snøhetta include Aesop Prinsens gate (Oslo), Aesop Grabenstraße (Düsseldorf), Aesop Fasanenstraße (Berlin), Aesop ION (Singapore), Aesop Pitt Street (Sydney), Aesop Raffles City (Singapore) and Aesop Duke of York Square (London).

Photos: Stephen Citrone